Waarom Authentiek Ondernemen?

We willen authentiek zijn, maar zijn we dat niet allemaal in essentie? Wat wil authentiek zijn nu in feite zeggen? Is dat niet gewoon ‘eerlijk’ zijn? Doen waar je écht voor staat?

Wanneer ben je echt?

Als wat je laat zien ook echt is wie of hoe je bent. Je speelt geen rol. Je doet de dingen, omdat jij ze wil doen en niet omdat het van je wordt verwacht. Invloeden van buitenaf laten je niet van je pad afwijken. Je blijft bij jezelf en wordt daardoor automatisch ook geloofwaardiger.

Kunnen we aantrekken wat ons hartje belieft, die ideale klanten en droom situaties, als we vinden dat we niet authentiek zijn?    Kunnen we het ideale leven samenstellen, locatie onafhankelijk werken, financiële vrijheid vinden als we niet authentiek zijn?

De belangrijkste reden kennen waarom we niet aantrekken wat we willen, is cruciaal.

Wat wil authentiek zijn zeggen?

Gedeeltelijk is het een keuze om authentiek te zijn. Je kiest ervoor om te laten zien wie je bent en de weg te bewandelen die jij wil. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Er zijn wel degelijk een aantal vereisten voordat je deze keuze kan maken.

Om authentiek te kunnen leven zul je moeten weten wie je bent en wat je wil. En je zult hiervoor moeten gaan staan, ongeacht wat anderen ervan vinden. Tevens de verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je daarin maakt en daarin baas zijn in je eigen leven. Als je vervolgens de tevredenheid over je eigen keuzes uitstraalt naar anderen, kan je zo maar ineens een inspiratiebron worden voor anderen.

Authenticiteit vereist het luisteren naar je diepere wensen en verlangens en hier gehoor aan geven in de keuzes die je maakt en het levenspad dat je bewandeld. Je leven inrichten op een manier die bij jou past. En hier open en eerlijk over zijn naar jezelf en de mensen om je heen. Maar tevens in verbinding staan met de mensen om je heen.

Authenticiteit is ook een essentieel kenmerk van charisma, authenticiteit en charisma gaan hand in hand. We vinden iemand authentiek en charismatisch als hij of zij ‘echt’ overkomt en zijn ware zelf toont, als de persoonlijkheid zichtbaar is. Maar wanneer ben je ‘jezelf’ en wat brengt dit jou?

authentiek ondernemen

Geluk en authenticiteit zijn nauw met elkaar verbonden

Authenticiteit is een van de belangrijkste positieve eigenschappen die we in het leven kunnen nastreven om gelukkig te zijn. Mensen die zichzelf blijven zijn het meest gelukkig en hebben een rijk en zinvol leven. Een écht leven leiden is de basis van een goed leven. Ook mijn klanten geven vaak te kennen dat ze blijer in het leven staan en gelukkiger zijn met zichzelf nu ze hun persoonlijk of zakelijk pad meer vorm geven.

Helaas hebben we niet altijd door dat we niet trouw zijn aan ons natuurlijke zelf, dat we een masker dragen en dat dit een negatieve impact heeft op hoe we ons voelen. Er is moed en wilskracht voor nodig om je masker te laten vallen, om zowel je sterke als zwakke kanten te laten zien en gevoelens te tonen. Te gaan staan voor wie je bent en wilt zijn is niet altijd even makkelijk.

De betekenis van authentiek en trouw zijn aan jezelf

Authentiek betekenis of authenticiteit betekenis in het gratis woordenboek

Hoe spel je authentiek trouwens (lol)?

Online vind je allerhande definities over authenticiteit. Als je bv. intikt ‘betekenis authentiek’. Maar wat is het nu effectief vanuit jouw ervaring? Wanneer ben je nu een authentiek persoon? En wat is het tegenovergestelde van authentiek zijn? En wat heeft origineel zijn ermee te maken?

Het begrip authentiek is populair. Er wordt veel over de betekenis van authentiek zijn geschreven en gediscussieerd. Het woord authentiek komt van het Griekse woord authentikos, wat handelen op eigen gezag betekent. Veel psychologen benaderen authentiek en trouw zijn aan jezelf als een positief en individueel proces. Zo zie ik het ook.

Volgens de Britse professor Stephen Joseph zijn er 3 dingen waar authentieke mensen in uitblinken:

 1. ze kennen zichzelf goed
 2. ze zijn de baas over zichzelf
 3. ze zijn bereid om zichzelf te zijn.
authentiek zijn

Authentieke Leadership

Wat zijn de karakteristieken van een authentieke leider of ondernemer?

 1. Bewustzijn
 2. Sterke waarden
 3. Eerlijkheid
 4. Accountability
 5. Nederigheid

Maar je bent ook authentiek als ondernemers wanneer je:

 1. doet of levert wat je belooft
 2. bereid bent los te komen van je morele overtuigingen
 3. belang hecht aan de behoeften van anderen en klanten in nood helpt
 4. het belangrijker vindt om jezelf te zijn dan om populair te zijn;
 5. ervan overtuigd bent dat alles goed komt, zolang je maar de waarheid blijft vertellen;
 6. niet liegt om iets van iemand gedaan te krijgen;
 7. het belangrijk vindt om open en eerlijk over je gevoelens te zijn;
 8. nooit opgeeft

Je bent authentiek als je trouw bent aan je innerlijk, aan je morele principes en op een oprechte manier handelt. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je gevoelens en daden en ook doet wat echt belangrijk voor je is.

authentiek zijn

Hoe authentiek ben jij als leader en welke stijl hanteer jij?

Doe de gratis leadership test

Wat is je authentieke zelf?

Het idee bestaat dat je authentiek bent als je je vasthoudt aan gewoontes, doe je dat niet dan verloochen je je identiteit en je integriteit. Niets is echter minder waar. We zijn allemaal opgegroeid met een reeks aan opvattingen, waarvan vele in strijd zijn met onszelf. Het ‘authentiek zijn’, het trouw zijn aan wie je bent, beperkt dan je mogelijkheden, het versterkt je niet. In feite gaat het bij het ‘authentieke zelf’ om het ontwikkelen van je ware ik.

Wil je je authenticiteit vergroten en je sterker profileren?

Met onze trainingen en adviezen ontdek je hoe je effectief invloed uitoefent op het beeld dat je neerzet, zowel offline als online. Je versterkt je authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid. Hierdoor wordt je persoonlijkheid zichtbaar en kom je meer charismatisch over.

Authentiek ondernemen

Ben je van plan te starten met een zaak of als zelfstandige? Spannend! Maar… misschien twijfel je nog. Je vindt heel wat terug over loopbaanbegeleiding maar is het dat wat je zoekt? Misschien zag je een vacature loopbaancoach verschijnen en bracht je dat op het idee om je te laten begeleiden. Maar je wil het zo authentiek mogelijk houden.

Begrijpelijk, want velen schotelen je standaard programma’s voor.

Wij gaan samen met jou na wat jij als ondernemer in het ondernemerslandschap wil betekenen, welk probleem je in de wereld wilt opgelost zien omdat je daar zelf 100% voor staat. En dat gaat niet over wat wil ik bereiken, maar over wat wil ik doen omdat ik in hart en ziel voel dat het moet opgelost geraken.

Ook als ervaren ondernemer is het niet altijd eenvoudig authentiek te blijven in je bedrijf én je leven. Soms is de passie verdwenen omdat je niet écht meer kan zijn. De zaak vergt te veel van jou of je gezin. Je bedrijf groeit je letterlijk boven het hoofd en je voelt dat je niet meer afgestemd bent op je zielenmissie. Dus dagelijks even kunnen afstemmen met je life of business coach helpt enorm om die authenticiteit te kunnen bewaren.